Ječná mouka se používá v kuchyních na výrobu palačinek, lívanců a zahušťování omáček, kaší atd..
V pekárnách se z ní vyrábějí různé druhy sušenek a nebo se používá jako přídavek k ostatním moukám v pečivu.
Dodává pečivu vláčnost a mění chuť. Zmenšuje však objem kynutého pečiva, proto se doporučuje přidávat třeba do chleba 10-15%, záleží na síle ostatních mouk. Největším významem ječných mouk je z hlediska výživy obsah vitamínů skupiny B a minerálních látek. Obsahuje méně lepku než pšeničné mouky, není ovšem bezlepková!
PRŮMĚRNÉ VÝŽIVOVÉ HODNOTY VE 100g VÝROBKU
• Energetická hodnota 1 493 kJ/356 kcal
• Tuky 1,68 g, z toho nasycené kyseliny 0,15 g
• Sacharidy 75,6 g, z toho cukry 0,9 g
• Vláknina 7,6 g
• Bílkoviny 9,98 g
• Sůl 0,01 g
BALENÍ JEČNÉ MOUKY HLADKÉ
Ječnou hladkou mouku dodáváme v pytlích 2, 5 kg